Без младоженци се одржа пробна свадба во Загреб

Во Загреб вчера се одржа пробна свадба, при што првите „гости на свадбата“ полека се собираа пред свечената сала.

Почна вториот пилот проект на Националниот штаб за цивилна заштита и Независното здружение на угостители –  пробна свадба со цел да докаже дека настаните и собирите се повторно безбедни за оние кои ги примиле двете дози на вакцината, се излечиле од коронавирусот или имаат негативен тест за ПЦР. Пред да влезат во салата, тие мора да се пријават на еден од трите шалтери. Првиот пулт е за вакцинираните, односно за оние кои примиле две дози вакцина, вториот за тестираните, оние кои направиле ПЦР тест во последните 24 часа и третиот за оние кои го прележале вирусот. На оваа необична свадба немаше невеста и младоженец. 

Поволниот исход од двата теста, се надеваат организаторите, ќе биде чекор кон старата нормала и можност за отворање на угостителски и други индустрии, притоа почитувајќи ги одредени услови што ќе ги дефинира Штабот за цивилна заштита на Република Хрватска.

“После многу успешниот прв пилот проект одржан во четвртокот, на кој учествуваа повеќе од 80 луѓе, вечерва вториот пилот проект има за цел да покаже дека свадбените церемонии се безбедни. Вечерва има три групи гости: оздравени, вакцинирани и тестирани да се додаде дека тие биле тестирани. Тестирањето на сите гости ќе се изврши за една недела и резултатите од двата пилот-проекти ќе бидат соопштени. Независното здружение на угостители е многу гордо на реализацијата на ова проект Главниот штаб за заштита обезбедија максимална поддршка, за што им благодариме. Вечерва ова е симулација на вистинска свадба само без невеста и младоженец, но со богата вечера и бенд во живо “, рече Жаклина Троскот, претседател на Независното здружение на угостители.

Сподели