Британија ќе протера 23 руски дипломати

0
283

Британија ќе протера 23 руски дипломати како дел од пакетот мерки против Москва која го игнорираше дадениот рок за да објасни како нервен гас развиен за време на Студената војна бил искористен за труење на поранешниот руски шпион Сергеј Скрипал во земјата. Британскиот премиер Тереза Меј пред законодавците изјави дека дипломатите имаат една недела да ја напуштат земјата, посочувајќи дека се идентификувани како „непријавени разузнавачи“.

Таа изјави дека протерувањето на руските дипломати од Британија кое е најголемото во последните 30 години ќе ги намали руските разузнавачки способности во Британија во периодот што доаѓа.

Меј истакна дека ќе бидат суспендирани и сите планирани билатерални контакти на високо ниво со Русија, повлекувајќи ја поканата за посета на шефот на руската дипломатија Сергеј Лавров, а британски министри и членови на кралското семејство нема да присуствуваат на светското фудбалско првенство во Русија, кое ќе се одржи ова лето.