Бугарија: Без македонски јазик во преговорите со ЕУ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Бугарската влада усвои документ во кој се дефинираат условите за преговори на Македонија со Европската унија, а меѓу нив и условот Скопје да престане да го користи терминот македонски.

Во исто време, бугарската влада го поддржа почетокот на разговорите меѓу Северна Македонија и Албанија со ЕУ, изјавувајќи дека одвојувањето на двата случаи ќе ја поткопа стабилноста во регионот.

Во однос на јазикот, Бугарија повикува да се користи изразот „службен јазик на Република Северна Македонија“, а доколку е потребно, секој пат се додава објаснување на македонскиот јазик – во согласност со Уставот на Република Северна Македонија.

Бугарија исто така побара да се укинат учебниците како „бугарскиот фашистички окупатор“ и да се рехабилитираат „сите жртви на комунизмот“.

Share.