Бугарија и Грција ќе се снабдуваат со гас од Азербејџан

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Бугарија и Грција започнаа изградба на гасовод кој ќе овозможи снабдување со гас од Азербејџан до Бугарија, наведе порталот Енерџи маркет прајс.

На церемонијата во близина на границата, премиерите Бојко Борисов и Алексис Ципрас го надгледуваа официјалниот почеток на изградбата на интерконекцијата помеѓу гасоводните системи на двете земји.

По неколкугодишните одложувања, 182 километарската интерконекција помеѓу Бугарија и Грција со почетен годишен капацитет од 3 милијарди кубни метри се очекува да биде подготвена до крајот на 2020 година и ќе пренесува главно азербејџански гас за Бугарија.

„Проектот е од стратешко значење не само за нашите две земји, туку и за цела Европа, вклучувајќи ги и земјите од Западен Балкан“, рече Борисов.

„Тоа ќе доведе до вистинска диверзификација на испораките на гас“.

Се проценува дека грчко-бугарската гасоводна интерконекција ќе чини 240 милиони евра.

мкд.мк

Share.