Во Два пати исто, но сепак различно со Стевче Стојковски

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Во оваа емисија се зборува за изворните односно народните инструменти. Стојковски љубовта кон народните инструменти ја развил од најраното детство, од пет годишна возраст, наследувајќи ја музичката традиција од неговите предци. Неговата семејната музичка традиција потекнува од село Витолиште, Мариово.
Неговиот дето, а потоа и неговиот татко свиреа на кавал, така и тој како нив, гледајки ги, го учел овој инструмент.

Свири на повеќе изворни инструменти, прво кавалот, гајдата, а потоа и на многу други. Првите снимки ги прави во осумдесетите години во радио Скопје и има богат музички репертоар.

Во оваа емисија во неговото телефонско интервју од Скопје, зборува за љубовта кон Битола и кон планинаата, особено врвот Пелистер.

 

Share.