В недела на карневал во Цапари

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

И оваа година во подпелистерското село Цапари ќе се одржа традиционалниот василичарки карневал. Жителите на селото велат дека нема податок кога почнал, но знаат дека во средината на минатиот век имаше обида за забрана од тогашните власти, а и дека бил постар карневал од тој во Вевчани.

Карневалот ќе започне в сабота навечер.  Најавени се најразлични маски од учесниците на карневалот кои во 9 часот в недела ќе се соберат на средсело, а потоа ќе минуваат низ сите селски улици каде ќе бидат пречекани од локалното население, но и гостите од Битола и други градови каде сега живеат многу цапарчани.

 

Share.