Горан Пандев потпиша договор за соработка со Центарот за активни млади од Битола

Македонската легенда Горан Пандев потпиша договор за соработка со Центарот за активни млади од Битола и Развојниот центар за млади од Белград во име на неговиот клуб Академија Пандев. Водени од заедничката визија за спортот како важен инструмент во воспитувањето и образованието на децата и младите и свесни дека синхронизираната регионална акција може да постигне поголеми и позначајни резултати, претставници на Центарот за активни млади од Битола и Развојниот центар за млади од Белград и Академијата Пандев од Струмица се состанаа денес во Струмица да разговараат за идната соработка и да ја официјализираат со потпишување договор за соработка.

По тој повод, концептот на заедничко дејствување го потпишаа Горан Пандев, нашиот најголем фудбалер и претставник на Академијата Пандев, Александра Кнежевиќ, програмски директор на Развојниот центар за млади и координатор на проектот „Создавање животни шампиони“ и Гордана Цветковска Бошевска – претставник на Центарот за активни млади и координатор на проектни активности за Македонија. По тој повод, Горан Пандев истакна дека заедничкиот став на присутните е дека спортот има значајна улога во развојот на општеството и дека мора да му се пристапи на овој начин – како важна едукативна алатка, но и средство за мобилност и поврзување на децата и младите на пошироко меѓународно ниво. Посебен фокус беше ставен на фудбалот, имајќи ја предвид масовната природа на оваа спортска дисциплина.

„Желбата на сите актери на состанокот е да покажат дека времето на насилство и непријатни сцени на спортските стадиони е зад нас и дека сликата што сакаме да ја вратиме на теренот е слика на задоволни и насмеани деца кои прераснуваат во вистински животни шампиони, учење преку спорт и вредности, како солидарност, толеранција и фер игра. Затоа сме особено среќни што со денешната средба, семејствата на животни шампиони, чиј концепт го развиваме од 2018 година, се проширија на нови членови и што ќе работиме заедно со спортски експерти и млади студенти на Академијата Пандев во период што доаѓа. Така, уште еднаш покажавме дека амбасадорите на концептот на животни шампиони, меѓу кои Горан Пандев зазема посебно место, не само што се тука за да дадат декларативна поддршка, туку се тука за заеднички да го менуваат спортот на подобро, ставајќи го образованието преку спортот во преден план”, рече по состанокот Александра Кнежевиќ, програмски директор на Центарот за развој на млади.

Гордана Цветковска Бошевска е особено задоволна што потпишувањето на договорот и размената на идеи резултираа со непосредни и конкретни планови за следниот период.

„Академија Пандев ќе биде еден од партнерите на споменатите младински здруженија при изготвување и доставување предлог-проекти до oтворениот конкурс на Фондацијата за деца на УЕФА. Партнерите се убедени дека имаат што да им понудат на децата и младите во спортот, поврзувајќи го регионот и ставајќи ги на располагање целото свое знаење и искуство, и затоа се надеваат дека од 2022 година концептот на животни шампиони ќе продолжи да се шири со меѓународна поддршка. Идејата денес доби дополнителен залет и ќе продолжи да се развива понатаму во корист на целиот спортски сектор“, изјави Гордана Цветковска Бошевска.

Заедничката употреба на методи, пристапи и знаење од областа на образованието, младите и спортот се покажа како добитна комбинација и токму на тоа партнерите ќе продолжат да работат и во иднина, конкретизирајќи ја нивната понатамошна заедничка акција во наредниот период со бетонирање план за акција за следните три години.

Сподели