Гуам го забрани пушењето за лица под 21 годин

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

На американскиот тихиоокеански остров Гуам денеска стапи во сила Закон што забранува пушење за лицата помлади од 21 година.

Претходно таа граница беше на 18 години, а забраната се однесува и на електронските цигари. Властите истакнуваат дека законот го иницираа и поддржаа токму младите кои ја потпишаа петицијата.

Законот предвидува казни и мерки во форма на задолжителна терапија за одвикнување од пушењето.

Иако целта е младите да се одвратат од пушењето, некои сметаат дека тоа може да биде и контрапродуктивно

Share.