Дали авокадото е токсично за вашето милениче

Дали авокадото е токсично за кучињата и мачките? Да, тоа е точно, зошто поголем дел од авокадото содржи соединение растворливо во масло, наречено персин, за кое се смета дека е примарен токсин. Персинот е најмногу концентриран во лисјата на дрвото од авокадо, но исто така е присутен во мекото овошје (дел за јадење) семето на овошјето, како и кората и другите делови на растението. Голтањето на персин може да резултира со оштетување на млечните жлезди и срцето.   Но, дали персинот е отровен за нашите кучиња и мачки?

„За среќа, авокадото не се чини многу токсично за кучињата и мачките“, вели д-р Ахна Брутлаг, ветеринарен токсиколог, сертифициран директор на ветеринарни услуги во „Пол тоисон“ вели„Во повеќето случаи, кучињата и мачките што јадат мали количини овошје не се очекува да бидат отруени“, објаснува Брутлаг. „Поголемиот ризик за кучињата е опструкција на туѓо тело што може да се појави кога семето на авокадото е голтнато – тоа е големо семе и може да заглави во хранопроводот, желудникот или цревниот тракт. Поради високата содржина на маснотии, исто така е можно за кучиња или мачки да развијат панкреатит (болно воспаление на панкреасот) “. Значи, иако авокадото е прилично безбедно да го јадат нашите кучиња и мачки, најдобро е да го ограничиме нивниот пристап до само мали количини на ова овошје. Со ова може да спречите случајно задушување, како и неочекувана итна операција за отстранување на семето со големина на топче за голф од телото на вашето домашно милениче.

Сподели