Димитров: Рускиот допломат е протеран затоа што шпионирал

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Министерот за надворешни работи, Никола Димитров, ги објасни денеска причините за одлуката Македонија да протера еден руски диплимат. Освен тоа што Владата сакала да покаже солидарност кон Велика Британија, станува збор за руски дипломат кој вршел шпионски активности.

Според Димитров, се обидувал да добие класифицирани информации важни за безбедноста на Македонија.

-Одлуката за протерување на рускиот дипломат од Македонија ја донесовме по внимателно размислување и анализа. Одлуката се заснова на два елемента, едниот е меѓународен, односно нападот што се случи со хемиско оружје во Велика Британија и солидарноста што ја побараа нашите сојузници и синхронизираната акција на која вчера бевме сведоци. Но има и домашна основа за чекорот на Министерството за надворешни работи. Се работи за лице што со своите делувања излегло вон својот дипломатски мандат и одредбите на Виенската конвенција за дипломатски односи – рече Димитров.

Share.