Доживотен затвор за Русинки кои биле дел од Исламска држава

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

19 руски државјанки кои биле припаднички на Исламска држава (ИД) се осудени на доживотен затвор од судот во Багдад. Осомичените жени кои во судницата биле со деца, судот ги прогласил за виновни поради членство во Исламска држава и помагање на оваа терористичка организација.

Покрај 19 Русинки, за истите дела на доживотен затвор се осудени и 6 државјанки на Азербејџан и четири на Таџикистан. Во последниве неколку недели, во Ирак се осудени повеќе странски државјани поради поврзаност со ИД. Обвинетите комуницирале со судот преку преведувачи.

Share.