Европа предлага нови лични карти

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Европската комисија предложи личните карти на државјаните на Европската унија во чипот да содржат биометриски податоци, отисоци од прсти и приказ на лицето, како една од мерките кои треба дополнително да ги отежнат евентуалните криминални активности.

ЕК проценува дека околу 80 милиони Европејци имаат лични карти без биометриски податоци.

Старите документи треба да бидат заменети најдоцна во рок од пет години, односно за две години на оние кои се без биометриски податоци.

Share.