Едукација на учениците од „Таки Даскало“ за ризиците и опасностите во сообраќајот

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Превентивната акција „Време е! Разбуди ја свеста и кажи стоп за смртта на патиштата!“ која по повод Светскиот ден на Сеќавање на жртвите од сообраќајни незгоди ја организира Републичкиот совет за безбедност на сообраќајот на патиштата,  продолжи со реализација на превентивно-едукативни активности во Битола.

Имено, Републичкиот совет за безбедност на сообраќајот на патиштата во соработка со Секторот за превенција при СВР Битола и Здружението на моторциклисти „Ѓорги Стефановски“,  во Битола организира повеќе јавни настани со цел подигање на свеста за последиците од сообраќајните незгоди и едукација на учесниците во сообраќајот за потребата од целосно и безусловно почитување на сообраќајните правила и прописи.

Во таа насока, покрај превентивната  акција за дистрибуција на сообраќајно-едукативни материјали, беше организирано и едукативно предавање за учениците од СОУ „Таки Даскало“ – Битола на кое учениците беа едуцирани за ризиците и опасностите кои ги демнат младите возачи во сообраќајот.

-Сакаме да испратиме порака  во која укажуваме на потребата дека  сите учесници во сообраќајот треба заеднички да водат грижа за сопствената безбедност во сообраќајот, но и за безбедноста на другите учесници во сообраќајот. Ако го издигнеме  етичкиот кодекс во сообраќајот на повисоко ниво, значително ќе ги намалиме ризиците и заканите во сообраќајот. Во таа насока, посебно важна е улогата и однесувањето на младите кои се стекнуваат со право за управување на моторно возило бидејки, според статистиката, сообраќајните незгоди претставуваат водечка причина за смртност на младата популација,  истакна претседателот на РСБСП Гордана Кожуваровска.

Покрај тоа, во помен и сеќавање на лицата кои ги загубија животите во сообраќајни незгоди, а со цел да се сврти вниманието на учесниците во сообраќајот и симболично да  се укаже дека човечкиот живот може многу лесно да се загуби доколу не се почитуваат правилата и прописите во сообраќајот, учениците од СОУ „Таки Даскало“ – Битола пуштија црни балони на улица „ Димитар Илиевски-Мурато“.

Годишно, на светско ниво, 1,3 милиони луѓе го губат животот во сообраќајни незгоди, од кои  400.000 се млади лица на возраст до 25 години, а 20 до 50 милиони лица се повредени. Ваквата состојба потврдува дека безбедноста во сообраќајот е сериозен предизвик не само во Северна Македонија туку и на светско ниво.

Share.