Забранети летовите над Хаваи

0
375
This photo from the U.S. Geological Survey shows activity at Halema‘uma‘u crater that has increased to include the nearly continuous emission of ash with intermittent stronger pulses at Hawaii Volcanoes National Park on the island of Hawaii at around 9 a.m. Tuesday, May 15, 2018. Plumes range from 1 to 2 kilometers (3,000 to 6,000 feet) above the ground. Officials on the Big Island of Hawaii say some vents formed by Kilauea volcano are releasing such high levels of sulfur dioxide that the gas poses an immediate danger to anyone nearby. (U.S. Geological Survey via AP)

Вулканот на Хаваите почна да „испалува проектили“ со големина на микробранова печка, пишува „Ројтерс“.

Ако продолжат да се остваруваат предвидувањата на експертите, вулканот Килауеа што исфрла лава веќе 10 дена, ќе влезе во фаза на експлозивни ерупции што ќе исфрлат огромна количина пепел и камења во воздухот. „Ројтерс“ потсетува дека ерупција од вакви размери не се памети од минатиот век.

Поради активноста на вулканот забранети се бројни летови во опасната зона, со оглед на тоа што постои голема веројатност вулканската пепел да влезе во моторите на авионите и да ги оштети.