Заев: Не се решени опсегот и името за меѓународна употреба

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Новото име за меѓународна употреба и опсегот се двете прашања за кои се уште има разлики во преговорите меѓу Македонија и Грција за надминување на спорот за името, кажа премиерот Заев на брифинг со новинарите.

Заев кажа дека Грција бара „ерга омнес“ да се однесува и за домашна употреба, додека Македонија е на став дека договореното име треба да биде само за меѓународна употреба затоа што домашната употреба на името нема никакво влијание врз Грција.

За прашањето за идентитетот, Заев рече дека Грција има разбирање бидејќи станува збор за лично чувство и определба и не бара промена. Државјанството ќе биде во согласност со новото име за меѓународна употреба.

Заев потврди дека референдум ќе има, но се договора дали тој би се одржал пред влезот во НАТО или во Европската унија.

novatv.mk

Share.