Зошто е важно да се одреди раната бременост кај мачките

И покрај фактот дека телото на мачката е дизајнирано да преживее во дивината, следењето на текот на бременоста е многу важнo. Колку побрзо сопственикот открие дека е бремена, толку помалку време ќе се потроши на подготовката за пречекот на бебињата.  Способноста да носат мачиња во секоја раса се јавува на различни возрасти. На пример, британските мачки се подготвени за прва бременост само по 1 година од животот.

Особено е важно да се следи состојбата зошто некои раси може да имаат потешкотии за време на бременоста, како и породувањето. Покрај посетите кај ветеринарот, сопствениците треба да можат самостојно да  се грижат за мачката за време на породувањето.

Препорачливо е веднаш да бидете информирани за бременоста на мачката, така што ако се случи нешто, да и помогнете при раѓањето. Кај обични мачки, бременоста трае 9 недели, што е во просек 62-65 дена. Поголемите раси  се породиле со мачиња околу 10 недели, што одговара на 65-72 дена.

Визуелно можете да ја препознаете бременоста на мачката само со променетото однесување на животното. Еден месец по оплодувањето, страните на абдоменот, како и отечените брадавици стануваат забележливи. Можете да дознаете за раната бременост и преку вашиот ветеринар. Во стационарни услови, ултразвучно скенирање се врши почнувајќи од 20-тиот ден по оплодувањето. Анализата се прави на ветеринарна клиника 25 дена, а по 26-30 дена, лекарот го палпира абдоменот за да утврди присуство на фетусот. Друг начин се х-зраците, но тоа можете да го направите почнувајќи од 40-тиот ден.

Сподели