Зошто е добро да го чипирате вашето куче

Микрочип е мал електронски уред со големина на зрно ориз. Микрочипот се става под кожата на вашето куче, помеѓу нивните сечила, преку брза инјекција. Откако ќе се вметне, кучето не може да ги почувствува микрочипот и специјалната капсула околу него која не се распаѓа и е дизајниран да трае до крајот на животот на вашето домашно милениче. Микрочипот е кодиран со единствен број што може да се прочита со скенер. Микрочиповите не складираат лични податоци – тоа поседува единствениот матичен број во безбедна база на податоци. Доколку вашето куче е пронајдено и скенирано, се пристапува на базата на податоци на микрочипови преку Интернет и организацијата што го има вашето куче, на пример ветеринарна хирургија, центар за спасување или полиција, може да го искористи бројот за да ги пронајде вашите детали. Потоа може да ве контактираат и вашето домашно милениче безбедно да се обедини со вас.

Иако никој не сака да помисли на нивното куче да се изгуби или украде, за жал, тоа се случува, бидејќи секоја година исчезнуваат околу 250.000 домашни миленици. Ознаките за идентификација се законски услов за кучињата, но не се најдобро решение само по себе бидејќи можат да паднат, да се скршат или да се отстранат. Микрочипирањето е трајно решение кое во голема мера ги зголемува шансите изгубено куче безбедно да се обедини со нивниот сопственик. Доколку кучето биде украдено и спасено од властите, микрочипот може да ги обезбеди и единствените средства за идентификување и контакт на сопственикот.

Сподели