Зошто лаат кучињата

Постојат повеќе видови на лаење и секое е различно и ви покажува што навистина сака да каже вашето куче. Во продолжение ви откриваме неколку:

Територијално лаење

Кучињата можат да лаат прекумерно на луѓе, кучиња или други животни на нивните територии или на оние кои им се приближуваат. Територијата на вашето куче ја опфаќа областа околу неговиот дом и, на крајот, на кое било место каде што тој истражувал или силно се здружува со вас: вашиот автомобил, рутата што ја правите за време на прошетките и на други места каде поминува многу време.

Лаење на алармот

Ако вашето куче лае на која било бучава без оглед на контекстот, тој веројатно лае на аларм. Кучињата кои се занимаваат со лаење на алармот, обично имаат поцврст јазик на телото отколку оние кучиња кои лаат за да се поздрават, и тие честопати се движат или се нафрлаат нанапред со инч или два со секоја кора. Лаењето на алармот е различно од територијалното лаење со тоа што кучето може да алармира на лаење на места или звуци на која било локација, не само кога брани познати области, како што се вашата куќа, двор или автомобил.

Лаење што бара внимание

Некои кучиња лаат врз луѓе или други животни за да привлечат внимание или награди, како храна, играчки или игра.

Поздрав Лаење

Вашето куче може да лае како да се поздравува ако лае кога гледа луѓе или други кучиња и неговото тело е опуштено, тој е возбуден и опашката му се тресе. Кучињата кои лаат кога се поздравуваат со луѓе или други животни, исто така може да лелекаат.

Компулсивно лаење

Некои кучиња лаат прекумерно на повторлив начин, како соборен рекорд. На пример, куче кое присилно лае може да трча напред и назад по оградата во неговиот двор или ритамот во неговиот дом. Социјално олеснето лаење Некои кучиња лаат прекумерно само кога ќе слушнат други кучиња како лаат. Овој вид на лаење се јавува во социјалниот контекст на слушање други кучиња, дури и на далечина – како што се кучиња во соседството. Лаење предизвикана од фрустрација Некои кучиња лаат претерано само кога се ставени во фрустрирачка ситуација, како кога не можат да пристапат до соиграчи или кога се затворени или врзани за да им се ограничи движењето.

Сподели