Зошто се важни редовните посети на ветеринар

Одговорниот сопственик на миленичиња ќе се грижи за нив така што же ги носи на редовни посети на ветеринар. Со оглед на нивниот пократок животен век од човекот, вашето куче или мачка треба да направат преглед најмалку еднаш или двапати годишно. Во зависност од распоредот за вакцинирање на вашето домашно милениче, тие можат да одат почесто кога се млади, но воспоставување и одржување на добро здравје на миленичињата значи да бидете во тек со посетите на ветеринари и како што стареат.

Одењето на ветеринар со вашиот миленик може да биде многу незабавно. Мачките, особено, може да одбиваат да ги напуштата пријатните граници на нивниот дом, но постојат начини да се намали стресот и за двајцата. Еве една добра практика, намамете го мачето да влезе во носачот така нема да имате сценариа од типот  бегство и криење под креветот.

Кучињата имаат тенденција да сакаат да одат на возење со автомобил. искористете ја оваа идеја и повозете го. Нека оваа посета му биде поврзана со чувството на уживање.

На многу домашни миленици не им пречи одењето во канцеларијата на ветеринарот, особено ако изберете ветеринар што ќе му одговара на вашиот мал пријател.

Сподели