Израел ќе депортира мигранти кон запад

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Израелскиот премиер Бенјамин Нетанјаху објави синоќа дека ја суспендирал примената на спогодбата со Обединетите нации, објавена неколку часови претходно, а врз основа на која африкански мигранти кои бараат азил во Израел би биле депортирани во западните земји, наместо во Африка. „Решив да ја суспендирам примената на оваа спогодба и да размислам за условите“, напиша Нетанјаху на „Фејсбук“, наведувајќи дека е чувствителен на критиките во врска со овој документ. Претходно тој објави дека била потпишана спогодба и оти Канада, Германија и Италија се меѓу земјите кои ќе примат баратели на азил. Врз основа на овој документ треба најмалку 16 илјади африкански мигранти да бидат префрлени во западните земји.

Share.