Исфрла пепел во височина од 9 километри

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Експлозивна ерупција на хавајскиот вулкан Килауеа во четвртокот фрли пепел на 9144 метри височина во воздух, а жителите на Големиот остров се предупредени да побараат засолништа, објавија локалните власти.

„Хавајската вулканска опсерваторија објави дека се случила експлозивна ерупција на вулканот Килауеа“, објави цивилната заштита. „Како резултат пепелта ќе ги покрие околните области. Тргнете се ако сте на патот на облакот од пепел“.

mkd.mk

Share.