Како битолчани ја слават Василица?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Во Битола традиционално се празнува св.Василиј Велики, со вртење на мазниик со паричка, домашно вино и колбас.Битолчани на 14ти најчесто се дома, и вртат мазник со семејствата, но мазник се врти и со пријателите и на работните места.

Ги запрашавме битолчани, кои се обичаи ги имаат за овој ден и дали паричката им донела среќа.
Еве ги нивните одговори.

Share.