Како да вежбате со вашето маче

Кога гледате како игра вашето ново маче, се чини дека воопшто не му е потребна стимулација. Цело трчање, скокање, искачување и бркање се доволни за да не изморат – само со гледање. Но, повеќето однесувања што уживаме да ги гледаме се навистина еволутивни во нивниот развој. Ако можевте да гледате како игра млад лав или гепард, ќе ги набљудувавте истите однесувања како на пример додека учат вештини за преживување во дивината.

Обучете го вашето маче да вежба без да биде агресивно. Исто како кај децата, прекумерната или несоодветната игра може да влијае на однесувањето на возрасните. Мачињата кои учат да играат премногу грубо, честопати развиваат несоодветно однесување што може да влијае на нивната способност да се вклопат во вашиот дом. Клучот е да им дозволите на мачињата да го развиваат своето инстинктивно однесување, но не и да ги охрабрувате да станат агресивни кон луѓето или другите животни. Едноставно правило е дека канџите и забите не се соодветни интеракции и кога вашето маче ќе почне да ве гребе или џвака, време е да ја прекинете играта и да пронајдете нова игра одеднаш. Нормалната и пожелна игра на мачиња треба да се фокусира на нивните природни желби да се искачуваат и да ловат. Исто така е важно да се запамети дека со исклучок на лавовите, големите мачки се првенствено изолирани животни. Како по правило, домашните мачки, исто така, претпочитаат да останат сами многу од времето. Па, како можете да уживате и да учествувате во нивната игра без да предизвикате проблеми? Првиот чекор е да се избегне игра што може да предизвика агресија. Грубата игра меѓу мачиња е природно однесување, но никогаш не треба да комуницирате грубо. Запомнете во тие моменти, во умот на вашето маче, станувате агресор или плен. Ако вашето маче се возбуди премногу, време е да повикате тајм аут. Престанете да играте и дајте му можност на мачето да се одмори.

Сподели