Како да направите да не му биде досадно на вашиот миленик птица?

Дали некогаш сте загрижени дека на вашата птица милениче и е досадно во текот на денот кога не сте таму за да се забавувате и да комуницирате со нив? Еве неколку одлични играчки за птици и трикови за да го направите слободното време на вашата птица што е можно попријатно. Повеќето птици сакаат дружење, затоа вдомувaњето друга птица за да ја забавува додека сте далеку е одлична опција. Меѓутоа, ако не сте подготвени да вдомите уште една птица сега, тогаш играчките со огледала може да бидат добра идеја за вашиот пердувест пријател.

Многу луѓе имаат различни ставови за тоа дали огледалото е добро за птиците или не. Најсигурен и доследен одговор е дека тоа зависи од вашата птица и од тоа како тие го доживуваат огледалото. Ако вашата птица ужива во огледалото и не се бори или не го клука огледалото, тоа е добар знак. Направено е обемно истражување за тоа дали птиците можат да го препознаат својот одраз. Едноставниот одговор е не, птиците не можат да го препознаат својот одраз. Наместо тоа, тие го гледаат својот одраз како потенцијален натрапник или партнер. Некои птици ќе го обожаваат, додека други може да го најдат одбивно. При избор на огледало, секогаш треба да изберете огледало кое не е направено од стакло и да проверите дали не може да се распадне и да и наштети на вашата птица. Некои птици дури ќе се гушкаат со огледалото и ќе спијат веднаш до него.

КОГА ДА ГО ОТСТРАНИТЕ ОГЛЕДАЛОТО? Ако вашата птица гледа на својот одраз во огледалото како на натрапник или потенцијален предатор ќе биде принудена да ја докаже својата доминација. Исто така ако вашата птица започне да покажува знаци на екстремна вознемиреност и страв, време е да го отстраните огледалото. Од друга страна и ако вашата птица започне да покажува екстремна занес со сцојот одраз, можеби ќе сакате да размислите за отстранување на огледалото.

Сподели