Кина воведе царини за 128 американски производи

0
161
Customers shop for pork at a supermarket in Beijing, Friday, March 23, 2018. China announced a $3 billion list of U.S. goods including pork, apples and steel pipe on Friday that it said may be hit with higher tariffs in a spiraling trade dispute with President Donald Trump that companies and investors worry could depress global commerce. (AP Photo/Mark Schiefelbein)

Кина објави противмерки на увоз на американски производи наметнувајќи царини во висина до 25 отсто за 128 производи како одговор на американските царини за челик и за алуминиум, објави кинеското министерство за финансии.

Официјален Пекинг минатиот месец предупреди дека размислува за воведување царини што предизвика голема загриженост поради можно избивање трговска војна меѓу двете држави.