Кога зајакот е нападнат од инсекти

Flystrike се случува кога одредени видови мушички положуваат јајца врз зајакот а тие го разрануваат. Ова е ужасна болест, бидејќи тие и тогаш го јадат месото на зајакот. Ова често е фатално, поради инфекција или од токсичен шок. Најдобрата превенција е да го одржувате зајакот секогаш чист и во добра здравствена состојба и примена на превентивни третмани. Мувите, особено мувите од шишиња, сакаат да положуваат јајца на топли и влажни места. Овие муви ги привлекуваат мириси на измет, урина и крв, и затоа сакаат да положуваат јајца на сите повредени животни или валкани и влажни.

Во светот на домашните миленици, за жал, зајаците се изложени на најголем ризик да бидат во оваа состојба, особено зошто мувите ги привлекува и мирисот на нивните миризливи жлезди. Кога јајцата се изведуваат во отрепки, што може да биде за неколку часа, тие почнуваат да го јадат месото на зајакот, со катастрофални и често брзи резултати. Погодените зајаци можат да изгубат големи делови од нивното месо на отрепки, а сериозниот шок поврзан со ова често е фатален. Поради брзиот развој на flystrike, случаите можат да станат многу сериозни за многу краток временски период.

Сподели