Лавров: Не ја правете истата грешка со Србија како со Украина

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Со поставувањето на Србија пред изборот „Русија или Западот“, Европската Унија ја повторува истата грешка што ја предизвика кризата во Украина, која доведе до поделба на украинското општетство, изјави рускиот министер за надворешни работи Сергеј Лавров.

Според интервјуто кое тој го даде за Euronews, Србија оди кон задоволителен пат на развој на надворешните врски и воспоставува одлични односи со ЕУ и НАТО.

Со поставувањето на Србија пред изборот „Русија или Западот“, Европската Унија ја повторува истата грешка што ја предизвика кризата во Украина, која доведе до поделба на украинското општетство, изјави рускиот министер за надворешни работи Сергеј Лавров.

Алудира на тоа дека ЕУ води двојна политика со Србија, затоа што од една страна ù дава позитивен знак за членство и преговара со неа, а од друга страна  дава сигнали дека нема да влезе во Унијата сѐ додека не го признае Косово и не ја следи надворешната политика на Брисел, што би подразбирало и воведување санкции кон Русија.

https://faktor.mk

Share.