Македонија и Србија ќе ги укинуваат трговските бариери

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Македонија и Србија ќе формираат меѓувладин комитет за решавање на трговските бариери и унапредување на размената.

Ова вчера го соопштија македонскиот министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски и српскиот министер Расим Љајиќ по работниот состанок за брашното во Скопје.

Токму проблемот со брашното, како што рекоа, ги отвори и останатите прашања кои двете страни мора да ги решат за непречен проток на стоките и услугите.

Целта на комитетот, но и воопшто на заложбите на владите на Македонија и на Србија, е трговската размена од сегашните 760 милиони евра, како што предочи Љајиќ, годинава да достигне милијарда евра.

Share.