Македонските Јуруци: ќе останат ли егзотична тајна или ќе ѝ се препуштат на цивилизацијата

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Во Македонија малку се знае за скриениот свет на Јуруците и за нивната посебност. Тие се големи поклоници на традицијата што се пренесува од колено на колено – девојчињата се мажат во тинејџерските години, и тоа за мажот што ќе ги купи, раѓаат деца, работат во полето или шијат традиционална специфична облека. И речиси цел живот се изолирани од цивилизацијата.

Сторијата на порталот МКД.мк можете да ја прочитате на овој линк.

линк

Share.