Минимална плата од 900 евра во Шпанија

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Минималната плата во Шпанија ќе биде зголемена за 22% и ќе изнесува 900 евра од досегашните 736 евра.

Ова ќе се случи ако биде усвоен буџетскиот план за идната година.

Ова е многу важен чекор за буџетот на Шпанија за 2019 година и најголемо зголемување на минималната плата во изминатите 40 години.

Шпанската малцинска социјалистичка влада се договори со левичарската Подемос за зголемување на минималната плата и зголемување на даноците за најбогатите.

Највисоката минимална плата во ЕУ е во Луксембург и изнесува 1.687 евра.

Зад неа е Холандија до 1.430 евра, а трета е Ирска со 1.509 евра.

Шпанија е на осмата позиција.

Share.