Министерството најавува мерки да го спречи заминувањето на овој медицински персонал

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

За да се спречи одливот на медицински сестри во странство, пред се во Германија, Министерството за здравство најавува непопуларни мерки со кои ќе настојува да го спречи заминувањето на овој медицински персонал, објави телевизија Алсат-М.

Министерството ќе побара од германското Министерство за здравство, на работниците од Македонија да им овозможува само привремена работна дозвола, а не и можност за иселување.

Инаку, веќе неколку години од Македонија постои голем одлив на медицински кадар претежно во Германија. Причина се ниските плати во земјава и лошите услови за работа.

Share.