Над половина од Бугарите веруваат дека ќе има Трета светска војна

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Мнозинството од Бугарите, односно 53 отсто, сметаат дека во моментов постои реална опасност од глобален воен конфликт. Тоа значи дека такво мислење имаат 2,9 милиони полнолетни Бугари, од вкупно 5,5 милиони кои живеат во земјата, го коментира резултатите „Галуп Интернешнл“ од најновата социолошка анкета.

Вкупно 34 отсто од анкетираните (околу 1,9 милиони лица) ценат дека веројатно (28 отсто) или многу веројатно (шест проценти) во следните неколку години глобалните нуклеарни сили ќе искористат атомско оружје. Сепак, мнозинството не очекуваат нуклеарен конфликт, односно 63 отсто од испитаниците велат дека тоа нема да се случи, за 44 проценти е „малку веројатно“, односно за 19 проценти е „исклучено“ да има нуклеарна војна. Сепак, 28 отсто од анкетираните стравуваат од таква војна.

plusinfo.mk

Share.