Најопасните болести кај кучињата

Како родител на куче, важно е да ги препознаете знаците и симптомите на вообичаени болести за да можете да побарате ветеринарна помош за вашиот пријател што е можно поскоро. Прочитајте информации за болести и други медицински повреди кои често влијаат на кучињата.

Рак

Откривањето дека некој близок има рак може да биде многу страшно и збунувачки. Кога таа сакана личност е вашето куче, важно е да имате во предвид дека различни ветеринари може да имаат различни ставови за најдобриот начин за лекување на болеста. Секогаш е добра идеја да побарате второ мислење, можеби од ветеринарен онколог и внимателно да ги разгледате вашите опции.

Дијабетес

Дијабетесот кај кучињата е сложена болест предизвикана или од недостаток на хормон инсулин или од несоодветен одговор на инсулин. Откако кучето јаде, неговиот дигестивен систем ја разложува храната во разни компоненти, вклучително и глукоза – која во неговите клетки ја носи инсулин, хормон кој го лачи панкреасот. Кога кучето не произведува инсулин или не може да го користи нормално, нивото на шеќер во крвта се зголемува. Резултатот е хипергликемија, која ако не се лекува, може да предизвика многу комплицирани здравствени проблеми.

Срцев црв

Heartworm е паразитски црв кој живее во срцето и белодробните артерии на заразеното животно. Црвите патуваат низ крвотокот – им штетат на артериите и виталните органи додека одат – на крајот завршувајќи го своето патување до садовите на белите дробови и срцевата комора околу шест месеци по првичната инфекција. Неколку стотици црви можат да живеат во едно куче пет до седум години.

Сподели