Најсмртоносниот и опасен рак на кожа е во пораст

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Расте бројот на заболени од рак на кожа. Само годинава регистрирани се 480 пациенти со најопасниот и најсмртоносен тип на рак на кожам – малиген меланом. Овој тип на карицином најчесто ги напаѓа младите до 30-тата година, велат лекарите.

Најмладиот пациент кој починал лани имал само 23 години. Доколку се дијагностицира во ран стадиум шансите за излекување се и до 90 отсто. Затоа лекарите апелираат и при најмала промена на кожата и бемките да се отиде на лекар.

Постојаната изложеност на сонце, штетните УВ зраци, но и генетските предиспозиции се главни причини за појава на ракот на кожата. Исто така лекарите преудпредуваат дека оние кои користат солариум имаат 8 пати поголема веројатност да добијат малиген меланом.

 

Share.