Не се менува старосната граница за пензија

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Покачување на старосната граница за пензионирање нема да има, кажа министерката за труд и социјална политика Мила Царовска. Таа рече дека во моментов прават проценки и анализи во соработка со Светска банка за подобрување на состојбата на Фондот за пензиско и инвалидско осигурување.

„Пензиите во моментов се стабилни и безбедни, но ние не се интересираме само за сегашните пензионери, туку и за идните. Владата на ВМРО-ДПМНЕ три пати ја зголеми дупката во Фондот и работиме на решавање на овој проблем. Детали сега не можам да откривам, бидејќи сѐ уште се работат анализите и проценките, но многу скоро ќе завршиме и ќе ја информираме јавноста што ќе преземеме“, рече Царовска.

Share.