Новата 2018 година дојде во Самоа, Нов Зеланд и Австралија

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Новата 2018 година и официјално почна, откако полноќ помина во Самоа, Тонга и на Божиќниот Остров/Кирибати.

Во Самоа живеат околу 200.000 луѓе, а беше едно од последните места во светот за прослава на Нова Година. Потоа, во 2011 година, се одлучи да ја смени својата меѓународна соработка, со цел поблиску да се усогласи со Нов Зеланд и Австралија, во обид да ги подобри трговските врски.

Овој потег, кој ја промени одлуката што ја презеде 119 години порано за да се усогласи со САД, бараше земјата да го прескокне еден ден, па така 30 декември во 2011 никогаш не се случи во Самоа.Нов Зеланд влезе во 2018 година еден час по Самоа. Огнометот го осветли небото над градот Окленд и во Велингтон, првиот главен град кој ја поздрави Нова година. Градскиот совет на Велингтон ги организираше прославите во лагуната Варепи во центарот на градот, област која беше официјално именувана во 2015 година. Зборот “Whairepo” е Маори име за орелс што се храни и засолниште во лагуната.
После два часа, Австралија ја дочека Новата година, а Сиднеј е познат по најспектакуларните огномети, со кои се осветлува небото на Операта на Сиднеј, со што ги привлекува туристите од целиот свет.

Последните места на Земјата кадешто доаѓа Нова година се американските острови Бејкер и Хауленд, но тие не се населени. Последното населено место е Американска Самоа, каде што 1 јануари ќе настапи кога во Лондон веќе ќе биде 11 часот.

novatv.mk

Share.