Образовниот систем во Израел целосно се отвора

Израелскиот образовен систем целосно ќе се отвори oд 18 април.

По повеќе од една година дома, израелските деца целосно ќе се вратат во училишните клупи.
Владата во принцип ја одобри „Прилагодената“ програма на Министерството за здравство, која ќе обезбеди широк спектар на тестирање и следење нa образовниот систем на земјата за откривање на епидемии на коронавирус. Aкo ученикот излезе позитивен, целиот клас и наставниот персонал ќе бидат тестирани за коронавирус пред да се вратат во своите училници, покрај задолжителната изолација.
Според планот, неформалниот образовен систем, како и системот на високо образование, ќе продолжат да работат во постојниот формат и ќе бидат дискутирани следната недела.
„Природното место за учениците е во училиште“, објави на Твитер министерот за образование Јоав Галант во понеделникот вечерта. „Овие се наши деца и идната генерација на Израел“.
Само 877 студенти биле заразени со коронавирус од над 2,4 милиони деца, објави Министерството за образование. Покрај тоа, имало 99 заразени членови на образовниот кадар, се вели во него.
Вкупниот морбидитет во образовниот систем е концентриран во 10% од училиштата, објави во понеделникот Министерството за образование. Од оние училишта со инфекција, мнозинството (70%) имаат само еден заверен случај.
Од 5.200 училишта, ниту едно не е затворено поради инфекција. Во последните месец има пад на изолирани деца од 95%.
Од друга страна, влијанието на учењето на далечина направи данок врз младите во земјата.
Според истиот извештај на Министерството за образование, имало 30% намалување на основните вештини кај учениците од прво до трето одделение, и се развил јаз од околу 30% во основните предмети, како што се математика и англиски јазик, меѓу учениците во одделенија 7-10.
Студентите имаат намалени моторни и физички вештини, а училишните советници објавија дека секој трети студент страдал од емоционална вознемиреност и дека има 25% зголемување на проценките на ризик за самоубиство од страна на едукативни психолози.
Околу 30% од студентите не учествуваат на нивните курсеви за учење на далечина на постојана основа, се вели во извештајот.
Израел во последно време беше под будното внимание на јавноста, бидејќи оваа земја спроведе најбрза кампања за вакцинација против Ковид-19 во светот. После тоа, забележа голем пад на бројот на заразени, хоспитализирани и мртви.
Од врвот во јануари, кога во еден момент имало 10 000 заразени дневно, дневната статистика за бројот на заразени опаднала за 96 проценти, бројот на критично болни за 90 и бројот на смртни случаи за 85%.
Повеќе од половина од вкупно девет милиони Израелци биле вакцинирани со двете дози.

Сподели