Одбележан денот на руската дипломатија во Битола

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Со полагање на букети свежи цвекиња пред споменикот “Руски крст”, подигнат во Градскиот парк, во чест на рускиот конзул во Битола Александар Ростковски, како и свечен говор на амбасадорот на Русија во Република Македонија, Олег Шчербак, традиционално и оваа година во Битола беше одбележан Денот на руската дипломатија.

Ваквото одбележување е симбол на долгата традиција кои што постои помеѓу Македонија и Русија.

– Дипоматијата е сериозна и одговорна професија која бара да се има, не само длабоки познавања, туку и висок морал, а понекагаш и храброст. Професионалнот и човечкиот подвиг на Ростковски е дел од нашата заедничка историја. Работата на руските дипломати во сите времиња беше и ќе остане тешка и комплицирана работа, бидејќи Русија традиционално спроведува независна и суверена надворешна политика, цврсто ги брани своите национални интереси, се залага против монополот и диктатот од секоја страна, за заштита на принципите на правдата, рамноправноста и земното почитување, против двојните стандарди во сите ниви форми и појави. Активна и независна позитивна надворешна политика на Русија, доследност во промовирањето на традиционалните вредности ја одредуваат важната улога на Русија во својство на еден од водечките воено-политички и морални центри во современиот свет, гарант на безбедноста и стабилноста. Без учество на Русија не може да се реши ни еден актуелен меѓународен и регионален проблем. Затоа и во оваа прилика потсетувам дека ние се залагаме за сеопфатен развој на соработката со Република Македонија во сите сфери, во политиката, економијата, културата, хуманитарната сфера и сакам да потврдам дека ние сме подготвени да ја развиваме нашата соработка, изјави Олег Шчербак Амбасадор на Русија во Р.Македонија

На одбележувањето на Денот на руската дипломатија во Битола, присуствуваа почесниот руски конзул во Битола Сергеј Самсоненко, градоначалничката Наташа Петровска како и претставници на дипломатскиот кор.

Празникот на руската дипломатија е утврден со Указ од претседателот на Руската Федерација Владимир Путин од 31 октомври 2002 година. Се слави на 10 февруари затоа што на тој ден во 1549 година е првото спомнување на „Посолскиот приказ“ односно прва надворешно-политичка служба на Русија.

Share.