Одбележување на Денот на македонската полиција

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Денеска на градскиот стадион во Штип припадниците на македонската полиција во склоп на одбележувањето на 7 Мај- Денот на македонската полиција и презентираа на јавноста дел од своите можности преку низа показни вежби.

„После сите премрежја и предизвици со кои се соочија службите во Министерството за внатрешни работи, денеска можам слободно да кажам дека успеавме да ја вратиме основната функција на оваа служба – да биде најцврстиот столб кој ја гарантира државноста, Јадро на сигурноста и безбедноста на Република Македонија и во исто време, полиција – пријател и заштитник на граѓаните„ рече премиерот Зоран Заев во своето обраќање .

„Заштитата на граѓаните извира од работата на Министерството за внатрешни работи. Тоа е голема обврска, но и огромна чест што им е доверена на полициските службеници.

Денеска сакам посебно да им се обратам на полициските службеници. Ве повикувам да продолжите да ја вршитевашата одговорна работа согласно Законите и Уставот на Република Македонија. Вие сте првоповиканите, првите кои сте изложени на ризик кога треба да се брани државата и безбедноста на граѓаните. И да знаете, вашата одговорност е препознаена и признаена, тоа граѓаните го ценат и почитуваат! Вашите заслуги имаат одлучувачка улога за сегашноста и иднината на многу генерации. Од името на граѓаните на Република Македонија и од мое лично име сакам да ви го честитам денот и да ви изразам голема благодарност за вашата посветеност и пожртвуваност при вршењето на вашите должности и работни обврски“, рече премиерот Заев.

Министерот Спасовски им го честита Денот на полицијата на сите припадници на македонската полиција и ги повика со заеднички напори да придонесат за враќање на угледот на МВР.

„Велат, секое време носи нов предизвик. А секој следен предизвик е поголем и покомплексен од претходниот. Сите посакуваме да живееме мирно и безбедно. Да бидеме сигурни додека сме со семејството, пријателите, додека сме на работните места, додека одиме по улица, шетаме во парк, во трговски центар. Ова се очекувањата на граѓаните. Овие очекувања се обврска за припадниците на министерството. Да се гарантира јавниот мир и безбедност, да се бориме против корупцијата, да го сузбиеме организираниот криминал, да се спротиставиме на насилниот екстремизам и радикализам се клучните предизвици, кои се одговор на сериозните закани на денешното современо живеење. Денес, во услови на стабилна политичка и општествена состојба можеме да зборуваме на овие теми. Можеме да ги пишуваме и спроведуваме стратешките документи за справување со глобалните закани. Но, пред само една година, Македонија се соочи со сериозно нарушена безбедност и загрозен уставен поредок. Бевме на работ на граѓанска војна и нови жртви за нечии себични интереси. Мотивите и причините се добро познати, но креаторите и извршителите не смеат да останат неказнети. Особено не оние кои ја злоупотребија полицијата и се обидоа да ја свртат против својот народ. Денес, во Министерството за внатрешни работи не се одржуваат состаноци на кои се креираат и монтираат случаи заради политичка или лична нетрпеливост. Денес, во министерството се работи на расчистување на криминални дејствија и организирани групи кои ги загрозуваат интересите на граѓаните и државата“, рече министерот Спасовски.

Тој потенцира дека високо на агендата на МВР се реформските процеси преку кои се враќа довербата на граѓаните во полицијата.

Share.