Откупени 2000 тони тутун во Пелагонија

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Од планираните 3600 тони тутун во пелагониско до денес се откупени 2000 тони тутун по просечна цена од 210 денари за килограм, информираат од Подрачната единица на МЗШВ во Битола. Во зависност од квалитетот тутунарите ќе добијат и субвенции. За прва класа тутун субвенцијата е 80 денари за килограм, 70 денари за втора класа и 60 денари за трета класа .

До крајниот датум за откуп на тутун остануваат уште месец и половина , односно до 31 март кога завршува и издавањето на евидентни листови. Во Пелагонискиот регион остануваат уште околу 1000 тони за откуп. Од ПЕ на МЗШВ истакнуваат дека издавањето на евидентните листови ќе започне од следната недела.

Share.