Парламентарни избори во Словенија

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Словенците денеска по осми пат од осамостојување, ќе излезат на парламентарни избори на кои ќе гласаат за 90 членови на Државниот збор. Според анкетите, најголема поддршка ужива Словенечката демократска партија (СДС) на поранешниот премиер Јанез Јанша.

Предизборните анкети покажуваат дека мнозинството од 1,7 милиони Словенци со право на глас се незадоволни од четиригодишниот мандат на лево-ориентираната коалиција предводена од Миро Церар.

 

Share.