Повторно солзавец во Парламентот во Косово

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Пратениците на движењето Самоопределување Фиторе Пацоли и Џелал Цвеќла активираа солзавец на седница на косовското собрание, со што го спречија почетокот на гласањето за нацрт-законот за ратификување на договорот за демаркација со Црна Гора.

Поради солзавецот беше спречен обидот на владејачките партии да гласаат за договорот што е услов на Европската Унија за косовските граѓани да добијат визна либерализација.

Седницата е прекината додека не се исполнат условите за нејзино продолжување.

Ова е четврти обид на косовското собрание да го ратификува договорот за демаркација со Црна Гора.

За изгласување се потребни две третини од гласовите на пратениците, или 80, од вкупно 120 пратеници.

Share.