Правила на однесување додека го шетате вашето куче

Исто како и одгледувањето на дете, сакате вашето куче да се здобие со добри манири, но понекогаш ни треба и нам потсетување за тоа што е правилна етикета и за сопственикот. Добрите манири на сопственикот ќе му помогнат на вашето куче да ги подобри сопствените. Кога одите на прошетка, важно е да запомните дека вашите постапки ќе влијаат на она што го прави вашето куче. За да бидете учтив родител на домашно милениче запомнете ги овие 5 правила додека одите на прошетки за да бидете најдобриот сопственик.

Секогаш исчистете го изметот од вашето домашно милениче! Чистењето по вашето куче не е само правилна етикета, тоа е закон. Идејата дека е добро ѓубриво е заблуда. Американската агенција за заштита на животната средина наведува дека станува збор за загадувач што му штети на водата и носи болести.

Спроведете политика без скокање Сте виделе куче кое ја покажува својата возбуда трчајќи по непознати минувачи. Додека кога вашето куче скока врз вас тоа ви е убаво и не ви изгледа како голема работа, за другите луге тоа може да биде проблем. Научувањето на вашето куче да не скока врз луѓето покажува дека вашето куче е добро воспитано и дека сте добар сопственик.

Оставете го телефонот: Одење на прошетка е време за вашето куче да го добие целото ваше внимание.Вашиот телефон ве спречува да го гледате вашето куче и да бидете посветени на него.Употребата на вашиот телефон исто така ве спречува да се поврзете со вашето куче и да уживате во прекрасната сценографија што ви ја нуди природата.

Дознајте дали вашето куче сака други кучиња: Парковите за кучиња можат да бидат одлично место за вашето куче да комуницира со други кучиња. Ако вашето куче не сака да комуницира со други кучиња, се чини нервозно или исплашено околу другите четириножни пријатели, преполн парк за кучиња веројатно не е најдоброто место. Во тој случај обидете се да се дружите со дворот со еден пријател или пешачете еден на еден.

Бидете внимателни постојат закони за шетање на куче со каиш: Најбезбедниот и најљубезен начин да му дозволите на вашето куче да ги види 7-те чуда од вашето соседство е да го држите врзано на каиш. Дури и најдобро обучените кучиња можат да видат нешто и да истрчаат наеднаш.

Сподели