Правилна исхрана за вашиот нов миленик куче

На кученца стари осум до 12 недели им требаат четири оброка на ден.

Нахранете ги кученцата стари од три до шест месеци со по три оброци на ден.

Нахранете кученца од шест месеци до една година со два оброка на ден.

Кога вашето куче ќе го достигне својот прв роденден, обично е доволно еден оброк на ден.

За некои кучиња, вклучително и поголеми кучиња или се склони кон надуеност, подобро е да се хранат со два помали оброка. Премиум-квалитетна сува храна обезбедува добро балансирана исхрана за возрасни кучиња и може да се меша со вода, супа или конзервирана храна. Вашето куче може да ужива во урда, варено јајце или овошје и зеленчук, но овие додатоци не треба да изнесуваат повеќе од десет проценти од неговиот дневен внес на храна. Кученцата треба да се хранат со висококвалитетна храна. Oграничете ја „храната на луѓето“, бидејќи може да резултира со дисбаланс на витамини и минерали, проблеми со коските и забите и може да предизвика многу пребирливи навики во исхраната а дури и  дебелина. Чиста, свежа вода треба да биде достапна во секое време, и не заборавајте често да им ги миете садовите за вода и храна.

Сподели