Премиерот на Ерменија поднесе оставка

0
149

Ерменскиот премиер Серж Сарксијан поднесе оставка по 11 дена протести организирани од опозицијата.

“Протестите на улиците се против моето владеење, го исполнувам вашето барање”, рече Сарксијан.

Сарксијан беше назначен за премиер минатиот вторник, по два последователни мандати како претседател.

Во неколкудневните масовни протести беа упасени повеќе од 230 демонстранти. Демонстрантите го обвинуваа 63 годишниот Саркисијан дека ја присвојува власта и дека сака да го смени Уставот за да си овзоможи премиерски мандат со зголемени овластувања, по 10 годишен претседателски мандат.