Придобивките од стерилизација на вашиот зајак

Придобивките од стерилизација на зајакот се добри и за вашите зајаци и за вас.

Нема ризик од бременост. Бременоста е тешко време, а зајаците не добиваат емоционална награда што може да ја добиеме од репродукција. Зајаците можат да имаат повеќе легла годишно, а бременоста и раѓањето носат ризик и за вашиот зајак и за зајачињата.

Ја подобрува социјализацијата. Зајаците имаат потреба од дружење, замислете да немате пријатели што зборуваат на вашиот јазик! Заморчињата исто така не се соодветни придружници. Кастрирањето и на едното и на другото е навистина важно, бидејќи паровите мажи-жени генерално работат најдобро социјално.

Помал ризик од рак. За жал, женските зајаци имаат голема веројатност да развијат рак на матката релативно рано во животот. Тие исто така можат да развијат инфекции на матката или други видови на рак како што се рак на млечно ткиво на дојка. Неутрализирањето во голема мера ги намалува шансите за нивно појавување.

Подобар темперамент! Неутрализираните зајаци се помалку темпераментни и обично се полесни за ракување, што е особено важно ако имате деца.

 

Сподели