Придобивки и ризици од свинското месо

Свинското месо е месо од свињи, обично заклани меѓу 6 месеци и една година старост. Најпопуларно месо во светот, се консумира свежо во разни големини и преработено, вклучувајќи ги кременадлите и колбасите или чадено за шунка, сланина, сушени колбаси или други продукти. Затоа што свињите можат да се заразени со паразитската болест трихиноза, свежото свинско месо мора да се вари до температура од 71°C за да се уништи паразитот.

 

Прочитај и: Каков леб треба да јадеме

Придобивките од свинско месо:

 • магнезиум и калциум имаат позитивно влијание врз работата на целиот кардиоваскуларен систем, вклучувајќи го и срцевиот мускул;
 • лизин помага правилно да се формира скелетниот систем на растечкиот организам;
 • железо брзо ги исполнува сите клетки на организмот со кислород и ги враќа нивоата на хемоглобин;
 • добро се бори со анемија;
 • ја намалува киселоста на желудникот;
 • го стабилизира метаболизмот, го враќа во нормала;
 • поволно влијае на работата на дебелото црево;
 • промовира лачење на жолчка и сок од панкреас;
 • ефикасен во случај на откажување на бубрезите;
 • го зголемува нивото на протеини во телото;
 • го исполнува телото со сите витални витамини, минерали и амино киселини;
 • исполнува лице со сила и енергија;
 • ги храни мускулите, што е особено корисно со чест физички напор;
 • добро и брзо ја враќа силата и потрошената енергија;
 • на највисоко ниво ги поддржува виталните функции на човечкото тело.

Штети од свинското месо

Сурово свинско месо е многу опасно за организмот. Големата содржина на разни штетни бактерии, имено во сурово свинско месо, може да послужи како извор на разни болести и инфекции. Тешко е да се толерираат луѓето и да имаат штетни последици.

Ако садот не се готви до крај, тогаш тоа носи опасност што се заканува:

 • труење;
 • гадење, повраќање, вознемиреност и болка во желудникот и цревата;
 • појава на црви;
 • разни заразни болести кои ги носи свињата.

Зборувајќи за придобивките и опасностите од свинско месо, вреди да се спомене маст. Содржи многу холестерол. Неговата употреба е целосно контраиндицирана за оние кои имаат проблеми со бубрезите, црниот дроб, прекумерна тежина, проширени вени, висок холестерол во крвта и имаат предиспозиција за формирање на холестеролни плаки.

Свинското месо треба да го отфрлат луѓето со некои заболувања и нивните компликации. Значи, свинското месо е контраиндицирано:

 1. Со дебелина.
 2. Во пост-инфарктниот период или со висок ризик од миокарден инфаркт.
 3. Со холециститис. Јадењето свинско месо доведува до големо производство и ослободување на жолчката, а тоа може да го влоши развојот на болеста и да доведе до операција.
 4. Со егзема.
 5. Алергии на месо или некои од неговите компоненти.
 6. Присуство на атеросклеротични плаки во садовите.

Сподели