Приказна за Св. Валентин

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Денот на вљубените („Свети Валентин“) — годишна прослава која се одржува на 14 февруари со славење на љубовта и приврзаноста помеѓу интимните партнери. Денот е именуван според еден ранохристијански маченик наречен Валентин и е одреден од папата Гелазиус I во 500 год.н.е. беше отстранет од Римскиот календар на светците во 1969 од папата Павле VI, но неговото религиско одржување се уште е дозволено. Традиционално е ден на кој вљубените ја изразуваат нивната љубов меѓусебно со подарување цвеќиња, нудење слатки производи и праќање картички (познати како “љубовни”). Денот прво се поврзувал со романтична љубов во кругот на Геофри Чосер во Средниот век, кога традицијата бурно растела со искрена љубов.

Модерните симболи на Денот на вљубените вклучуваат заоблени срца, гулаби и фигура на криластиот Купидон. Од 19 век со рачно напишаните картички почнаа да се произведуваат голем број поздравни картички.

Бројните рани Хриситјански светци се именувани како Валентин.Валентин се чествува на 14 Февруари се Вљубеникот од Рим(Valentinus press m.Romae) и Вљубеникот од Терни(Valentinus ep.Intermanesis m. Romae).Вљубеникот од Рим е свештеник во Рим кој бил маченик околу 269 год.п.н.е и е спален на патот Фламина.Неговите остатоци се во црквата свети Пракс во Рим и на улицата Уајтфрајар во црквата Кармелајт во Даблин,Ирска. Вљубеникот од Терни е епископ на Интерамна(модерно Терни)околу 197год.п.н.е и се вели дека е мачен за време на прогонот под императорот Аурелијан.Тој е исто така спален на патот Фламина,но на друго место од Вљубеникот од Рим.Неговите остатоци се во Базиликата на Свети Валентин од Терни(Basilica di San Valentino)

Католичката енциклопедија исто така зборува за третиот светец наречен Валентин кој се споменува во раните маченици на датата на 14 Февруари.Тој бил мачен во Африка со бројни другари,но не е познато ништо повеќе за него.

Не се содржани романтични елементи во оригиналните рани средновековни биографии на ниеден од овие маченици.Со тек на време Свети Валентин се поврзува со романтиката во 14 век,разликите помеѓу Вљубеникот од Рим и Вљубеникот од Терни се целосно изгубени.

– Љубовни картички од средниот 19 и раниот 20 век

Хартиените љубовни картички станааа славни во Англија во раниот 19 век кои се произведуваа во фабрики.Фенси љубовните картички се направени од вистинска тантела и лента со хартиена тантела воведена во средината на 19 век.Во Обединетото Кралство,само половина од населението потрошиле пари за нивните љубовни картички од околу 1.3 милјарди фунти се потрошиле годишно на љубовни картички,цвеќиња,чоколади и други подароци со проценка од 25 милиони испратени картички.

Од 19 век,рачно пишуваните белешки дадоа преголемо производство за мноштво произведени поздравни картички.Во средината на 19 век размената на Денот на вљубените е предзнак со следење на понатамошни комерцијализирани празници во Америка.

Во втората половина на 20 век,практиката на разменување картички се прошири со сите видови на подароци во Америка.Слични подароци типично вклучуваат рози и чоколади спакувани во црвен сатен и кутија во облик на срце.Во 1980-тите,дијамантската индустрија започна да го промовира Денот на вљубените како повод за давање накит.Денот требаше да асоцира во вод на платонско поздравување на „Среќен ден на вљубените“.Како шега,Денот на вљубените однесувал исто така како „Награда за денот на осамените“.Во некои северно американски основни училишта ,децата ги декорираат училниците,разменуваат картички и јадат слатки.Поздравните каритчки на овие ученици понекогаш потсетуваат што ценат тие меѓу себе.

Кога праќањето картички,цвеќиња,чоколади и други подароци се традиционалност во Обединетото Кралство,Денот на вљубените има разновидни регионални обичаи.Во Норвешка,лик наречен љубовниот Џек тропа на задните врати на куќите оставајќи слатки и подароци за децата.Иако тој оставал слатки работи,многу деца се уплашиле од оваа мистична личност.Во Велш,многу луѓе го прославуваат Dydd Santes Dwynwen (Ден на св.Дуинуен)на 25 Јануари наспроти (или како и) Денот на вљубените.Денот го прославува св.Дуинуен,патронскиот светец на љубовниците од Велш. Во Франција,традиционална католичка земја,Денот на вљубените е познат едноставно како „Св,Валентин“,и се прославува на скоро ист начин како западните земји.Во Шпанија Денот на вљубените е познат како „San Valentin“ и се прославува на ист начин како во Обединетото Кралство,иако во Каталонија е долго заменета од слични прослави на рози и/или давање на книги на „La Diada de Sant Jordi“(Денот св.Ѓеорѓи).Во Португалија почесто се однесува како „Dia dos Namorados“(Ден на двајца вљубени).

Во Данска и Норвешка,Денот на вљубените(14 Февруари) е познат како „Valentinsdag“.Не се слави во голема мера,но многу луѓе одделуваат време да јадат романтична вечера со своите партнери,да испратат картички до тајна љубов или да дадат црвена роза на своите сакани.Во Шведска се нарекува „Alla hjartans dag“(Денот на сите срца) и е пуштена во 1960-тите од цветната индустрија за комерцијални интереси и за време на влијанието на Американската култура.Не е официјален празник,но неговото прославување се препознава и продава со козметика и цвеќиња за овој празник и само се надминува од оние на Денот на мајките.

Во Финска Денот на вљубените е наречен „Ystävänpäivä“ кој се преведува како „Ден на пријателите“.Како што укажува името,овој ден е повеќе за сеќавањето на сите твои пријатели,не само твоите сакани.Во Еестонија Денот на вљубените е наречен „Sõbrapäev“, кој го има истото значење. Во Словенија,изреката кажува дека „Св.Валентин ги носи клучевите на коренот“,така на 14 Февруари ,растенијата и цвеќињата почнуваат да растат.Денот на вљубените се прославувал како ден кога првата работа во лозовите насади и во полињата започнува.Исто така се вели дека птиците си предлагаат меѓусебе брак на тој ден.Сепак,неодамна се прославувал како ден на љубов.Денот на љубов е традиционалност на 12 Март,Денот „св,Грегори“.Друга изрека вели „Valentin – prvi spomladin“ („Валентин-првиот светец на пролетта“),како на некои места(посебно Бела Карнолија)св.Валентин го одбележува почетокот на пролетта.

Во Романија,традиционалниот празник за љубовниците е „Dragobete,“,кој се прославува на 24 Февруари.Именувано е според ликот од Романскиот фолклор кој се претпоставува дека е син на Баба Дочиа(Baba Dochia).Дел од неговото име е зборот drag(драг),кој исто така може да се најде во зборот „dragoste“(љубов).Во последните години Романија исто така започна да го прославува Денот на вљубените,и покрај тоа што веќе го имаат „Dragobete“ како традиционален празник.Ова предизвика реакции од многу групи,ценети личности и институции,но исто така националните организации како „Noua Dreaptǎ,“,кој го осудува Денот на вљубените за површен ,комерцијален и увезен западен кич.

Share.