Продолжуваат антивладинте протести во Ерменија

0
145
After the denial of the negotiations around the terms of the RA Prime Minister Serzh Sargsyan’s resignation leader of ‘merjirserjin’ initiative MP Nikol Pashinyan continues the protest march the riot police arrest the protesters of ‘#merjirserjin’ initiative after the clashes during the protest march heading to Artsakh street of Yerevan, Armenia

Десетици илјади ерменски антивладини демонстранти не го послушаа полициското предупредување и синоќа се собраа на централниот плоштад во главниот град Ереван, откако полицијата го уапси лидерот на опозицијата Никол Пашинијан.

Тој беше притворен кратко време по неуспешните разговори меѓу него и премиерот Серж Саркисијан. Претходно ерменскиот премиер Саркисијан за телевизијата А1 плус изјави:

„Ова не е дијалог, не се разговори, туку едноставно ултиматум и уцена на законската власт. Вие не го разбирате обемот на одговорност, не ја научивте лекцијата од 1 март 2008. Ако продолжите да зборувате на ваков начин, можам само да ви дадам совет да се вратите во правната област и во рамките на логичките активности. Инаку, целата одговорност ќе лежи врз вашите рамења, изберете“.

Пашнијан пак изјави дека нема да подлегне на ултиматумите на власта:

„Никој не се осмелува да ни зборува на јазикот на закани, не ја знаете ситуацијата во земјата и не е тоа што беше пред 10 до 15 дена. Ситуацијата е променета, немате моќ како што велите. Власта во Ерменија е во рацете на народот“.