Продолжување на вонредната состојба во јавното здравство?

Светската здравствена организација (СЗО), со помош на независен комитет од експерти, ќе одлучува дали да ја продолжи глобалната вонредна состојба во јавното здравство.

Сегашната „вонредна состојба за јавно здравје од меѓународен интерес“ е во сила речиси две години поради пандемијата на коронавирус. Тоа е највисокото ниво на тревога што може да го наметне СЗО.

Комитетот планира да даде препорака до вечер – а СЗО обично го следи неговиот совет.

Без разлика дали комисијата ќе препорача да се прогласи вонредната состојба заради коронавирусот за завршена или не, ќе има неколку практични последици. Сепак, многу експерти се загрижени дека прогласувањето крај на вонредната состојба може да испрати погрешен сигнал.

Сподели